Home · Articles · Downloads · Hobby Wear · Forums · Web Links · News CategoriesMonday, January 22, 2018
Navigation
Home
Articles
Downloads
Hobby Wear
FAQ
Forums
Web Links
News Categories
Contact Us
Photo Gallery
OpenVMS Bigot
Search
Users Online
Guests Online: 8
No Members Online

Registered Members: 7,021
Newest Member: pd123d
PdfFactory Pro Enterprise 2.31, MATFOR 4.00.061031 in Lahey Fortran, Adobe PhotoShop 9.0 CS2 oem, Trend Micro InterScan VirusWall 6.0, Adobe Acrobat 7.0 Professional sale, Salon Iris 5.05, Drafix Pro Landscape 11.2, oem Adobe PhotoShop CS 8.0 cheap buy, Catia 5 R12 P3 with SP2, Mcafee Secure Internet Gateway 4.5, oem Adobe Acrobat Professional 8 oem, Visual UML 4.1 Developer Edition, sale Adobe CS3 Design Premium Vol for Mac low price, Nuance Dragon Naturally Speaking 9.0 Professional With SP1, Adobe After Effects Plugins, low price AutoCAD 2006 cheap buy, Avid NewsCutter XP 3.8, The Movie Library 1.7.11, oem Adobe Creative Suite Premium Edition 2.0, ProFlyers 6.0 PDF Forms for Adobe Acrobat, PTC Pro Engineer Routed Systems Designer 5.0, sale DVDXCopy Platinum 4.0.38, CyberBizPlan v1.0.165 WinAll, NeverCenter Silo 1.16b, cheap buy AutoCAD 2005, Norton Save And Restore 11, sale Adobe Creative Suite 3 Design Premium sale, Adobe Premiere Plugins Collection 2007, cheap buy Adobe Creative Suite Premium Edition 2.0 for Mac sale, Active Desktop Calendar 6.5.061124, sale Adobe Acrobat 6.0 Professional, X-Rite MonacoPROFILER Platinum 4.8, EmailUnlimited 6.1 Win98NTME, oem Adobe Photoshop CS3 Extended sale
Sponsors
Island Computer
View Thread
OpenVMS Hobbyist Program | Alpha Systems Forums | FreeAXP
Page 1 of 2 1 2 >
Author Upgrade question - part 2
Paolo_R
Member

Posts: 25
Joined: 16.08.13
Posted on September 10 2013 20:41
I have been reading the 'books' as suggested by Bruce and have been attempting to get FTP working from Windows 7 to FreeAXP/OpenVMS.

I have added a NIC, type DE435 to pc11 in the FreeAXP configuration screen and I have used the TCP/IP Services configuration facility. In short, DHCP Client, FTP Client, SMTP and Telnet Client are all enabled but stopped. I started up TCP/IP Services as the last option of the facility.

I have assigned address 10.1.1.20 to we0. UCX Show Interfaces gives:

Interface IP_Addr Network mask Receive Send MTU

LO0 127.0.0.1 255.0.0.0 0 0 4096
WE0 10.1.1.20 255.0.0.0 0 1 1500

Using Filezilla I tried to connect to: Host 10.1.1.20 User <username> Password ******* Port 9000

I received an 'Unable to connect to server' message. So I am at an impasse and don't know where to go next. Advice would be appreciated.

Thanks

p.s. I don't know if this is relevant but entering 'show devices/full ew' gives the following - I don't know what 'device is a template only' signifies against EWA0:

Device EWA0:, device type DE435, is online, network device, error logging is
enabled, device is a template only.

Error count 0 Operations completed 0
Owner process "" Owner UIC [SYSTEM]
Owner process ID 00000000 Dev Prot S:RWPL,O:RWPL,G,W
Reference count 0 Default buffer size 512

Operating characteristics: Link state unknown.

Speed (Mbits/sec) 10
Def. MAC addr 86-8F-69-A9-53-36 Current MAC addr 86-8F-69-A9-53-36

Device EWA8:, device type DE435, is online, network device, error logging is
enabled.

Error count 0 Operations completed 0
Owner process "TCPIP$INETACP" Owner UIC [SYSTEM]
Owner process ID 000000D6 Dev Prot S:RWPL,O:RWPL,G,W
Reference count 1 Default buffer size 1500

Operating characteristics.

Speed (Mbits/sec) 10
Def. MAC addr 86-8F-69-A9-53-36 Current MAC addr 86-8F-69-A9-53-36
Protocol name IP Protocol type 08-00

Device EWA9:, device type DE435, is online, network device, error logging is
enabled.

Error count 0 Operations completed 0
Owner process "TCPIP$INETACP" Owner UIC [SYSTEM]
Owner process ID 000000D6 Dev Prot S:RWPL,O:RWPL,G,W
Reference count 1 Default buffer size 1500

Operating characteristics.

Speed (Mbits/sec) 10
Def. MAC addr 86-8F-69-A9-53-36 Current MAC addr 86-8F-69-A9-53-36
Protocol name ARP Protocol type 08-06

Device EWA10:, device type DE435, is online, network device, error logging is
enabled.

Error count 0 Operations completed 0
Owner process "TCPIP$INETACP" Owner UIC [SYSTEM]
Owner process ID 000000D6 Dev Prot S:RWPL,O:RWPL,G,W
Reference count 1 Default buffer size 1500

Operating characteristics.

Speed (Mbits/sec) 10
Def. MAC addr 86-8F-69-A9-53-36 Current MAC addr 86-8F-69-A9-53-36
Protocol name IPV6 Protocol type 86-DD
Author RE: Upgrade question - part 2
Bruce Claremont
Moderator

Posts: 485
Joined: 07.01.10
Posted on September 11 2013 01:44
Can you successfully ping 10.1.1.20 from the Filezilla system?

Are both FTP client and server services enabled under VMS?

Do not FTP to port 9000, just FTP to 10.1.1.20. If you are running a default FreeAXP configuration, port 9000 is the console port (OPA0).
Author RE: Upgrade question - part 2
Paolo_R
Member

Posts: 25
Joined: 16.08.13
Posted on September 11 2013 14:49
Can you successfully ping 10.1.1.20 from the Filezilla system?

No, I get a 'destination unreachable' message which, I presume, means that 10.1.1.20 is 'unseen' by ping

Are both FTP client and server services enabled under VMS?

Yes, I chose "6 - Startup HP TCP/IP Services for OpenVMS" to start the services (I assume this starts both client and server) and ran "7 - Run tests" which, for Internet IVP, gave:

"%%% TCPIP IVP: started %%%

UDP/IP test started at 12-SEP-2013 10:25:53.03
UDP/IP test ended at 12-SEP-2013 10:25:53.61
UDP/IP transferred successfully in 0 seconds 4198400 bytes

TCP/IP test started at 12-SEP-2013 10:25:54.12
TCP/IP test ended at 12-SEP-2013 10:25:54.80
TCP/IP transferred successfully in 0 seconds 4198400 bytes

RAW_IP test started at 12-SEP-2013 10:25:55.32
RAW_IP test ended at 12-SEP-2013 10:25:55.41
RAW_IP transferred successfully in 0 seconds 251000 bytes

%%% TCPIP IVP: completed successfully %%%
IVP request completed.
Press <ENTER> key to continue ..."

Do not FTP to port 9000, just FTP to 10.1.1.20.

Yes, did this but, as ping failed, didn't expect to connect - which Filezilla didn't.

I have checked that 10.1.1.20 is not being used by any Windows application e.g. checked SQL Server Configuration facility and 10.1.1.20 is not shown amongst the FTP addresses.

I think I'm nearly there just not sure where to go next. smiley
Author RE: Upgrade question - part 2
Bruce Claremont
Moderator

Posts: 485
Joined: 07.01.10
Posted on September 12 2013 02:01
Is this being done on a system with two NICs?
Author RE: Upgrade question - part 2
Paolo_R
Member

Posts: 25
Joined: 16.08.13
Posted on September 12 2013 14:52
Is this being done on a system with two NICs?


Bruce: if, by referring to "on a system", you mean FreeAXP the answer is no. I have one NIC allocated on pc11 - DE435. pc12 and pc13 are 'empty'.
Author RE: Upgrade question - part 2
Paolo_R
Member

Posts: 25
Joined: 16.08.13
Posted on September 12 2013 15:08
Further to my last reply, I don''t know if this is relevant but when I do a 'show network' I get:

Product: DECNET Node: A12345 Address(es): 1.1
Product: TCP/IP Node: freeaxp.com Address(es): 10.1.1.20

When initially installing OpenVMS I, for want of anything better, used A12345 as the scsnode. When configuring TCPIP I was asked for a domain and, not necessarily understanding its significance, entered 'freeaxp.com'.

It may or may not be relevant.
Author RE: Upgrade question - part 2
Bruce Claremont
Moderator

Posts: 485
Joined: 07.01.10
Posted on September 13 2013 02:15
Does your host system have two NICs?
Author RE: Upgrade question - part 2
Paolo_R
Member

Posts: 25
Joined: 16.08.13
Posted on September 13 2013 18:29
Does your host system have two NICs?


Bruce: I have an Intel Wireless Adapter (real) and a Realtek PCIe Controller (which I think is used for wired ethernet connections - I don't have a separate adapter card for this.)

In the FreeAXP NIC Interface configuration drop-down box only the Realtek is shown (along with a number of 'virtual' adapters e.g. Bluetooth, 3 Microsoft Wireless network connections etc) and the Realtek is the one I had chosen for the interface.
Author RE: Upgrade question - part 2
Bruce Claremont
Moderator

Posts: 485
Joined: 07.01.10
Posted on September 14 2013 03:36
Test if you can ping the Alpha system from another physical system. Also test if the Alpha can ping your gateway system.

It sounds like you are using a laptop. Windows and FreeAXP will likely be sharing the same NIC. See section 9.3 in the User Guide for how to deal with this.

If possible, I suggest disabling the Windows services on the Realtec NIC and letting Windows use the wireless NIC.
Edited by Bruce Claremont on September 14 2013 03:37
Author RE: Upgrade question - part 2
Paolo_R
Member

Posts: 25
Joined: 16.08.13
Posted on September 14 2013 18:28
Tt sounds like you are using a laptop. Windows and FreeAXP will likely be sharing the same NIC. See section 9.3 in the User Guide for how to deal with this.


Yes, I'm using a laptop. Per Section 9.3 I installed openVPN and, in Windows device Manager, a 'TAP-Windows Adapter V9' has appeared.

The User Guide then says "Go to the virtual 'Avanti NIC' ... Choose 'Configure' ... "

I am using FreeAXP and there is no 'Configure' option in the pc-11 NIC page. Also the options shown in the Interface drop down box are the same as they were before - there is no TAP-Windows adapter shown.

If possible, I suggest disabling the Windows services on the Realtec NIC and letting Windows use the wireless NIC.


Looking at Windows Services I can't see anything which mentions then Realtek adapter.
Author RE: Upgrade question - part 2
Bruce Claremont
Moderator

Posts: 485
Joined: 07.01.10
Posted on September 15 2013 03:33
Did you re-install FreeAXP after installing the TAP adapter? FreeAXP will not see new network devices without re-installation.
Author RE: Upgrade question - part 2
Paolo_R
Member

Posts: 25
Joined: 16.08.13
Posted on September 15 2013 19:04
Did you re-install FreeAXP after installing the TAP adapter? FreeAXP will not see new network devices without re-installation.


No, I wasn't aware that I had to and the User Guide didn't mention it either - at least if it did I didn't see it.

I presume I don't have to re-install OpenVMS after re-installing FreeAXP?
Author RE: Upgrade question - part 2
Bruce Claremont
Moderator

Posts: 485
Joined: 07.01.10
Posted on September 16 2013 05:49
No need to re-install OpenVMS. Your virtual disks will not be affected by the re-installation of FreeAXP.

Thanks for the feedback on the documentation. We will add the following text to the User Guide under the NIC configuration section:

Note: If a host NIC is added or changed after Avanti has been installed, it will not show up on the configuration utility pull down list. Re-install Avanti to allow it to re-scan available network devices and add the new device to the list.
Author RE: Upgrade question - part 2
Paolo_R
Member

Posts: 25
Joined: 16.08.13
Posted on September 16 2013 14:56
No need to re-install OpenVMS. Your virtual disks will not be affected by the re-installation of FreeAXP.

OK, there is now a new choice in the NIC dropdown box: 'Local Area Connection (TAP-Windows Adapter V9)' which I have selected on pc-11. As I stated before there is no 'Configure' option on FreeAXP so no way to select 'Always connected' or 'Bridge connections'.

I did try to ftp again but got a 'Connection failure' message (I expected this.).

Am I supposed to configure a second NIC (say pc-12)?

Thanks for the feedback on the documentation.

Glad to be of assistance smiley
Author RE: Upgrade question - part 2
Bruce Claremont
Moderator

Posts: 485
Joined: 07.01.10
Posted on September 17 2013 01:51
No need for a second NIC at pc-12. Now it should be a matter of correctly configuring VMS. Can you ping the IP address assigned to VMS (10.1.1.20)?
Author RE: Upgrade question - part 2
iamcamiel
Moderator

User Avatar

Posts: 22
Location: Wageningen, The Netherlands
Joined: 06.04.08
Posted on September 17 2013 04:00
Couple of things:

1- Reinstalling FreeAxp or Avanti is not needed. Rebooting Windows, or stopping and restarting the MSIPCAP service is enough (step 6 in the list in section 9.3). (Reinstalling FreeAXP reinstalls the service, which causes it to restart).

2- Always connected and Bridge connections are done from the Windows control panel - adapter settings window, not from the configuration utility. Without doing this, it will not work.
http://sourceforge.net/projects/es40
Author RE: Upgrade question - part 2
Paolo_R
Member

Posts: 25
Joined: 16.08.13
Posted on September 17 2013 14:11
Can you ping the IP address assigned to VMS (10.1.1.20)?


No, I get 'destination unreachable'.
Author RE: Upgrade question - part 2
Paolo_R
Member

Posts: 25
Joined: 16.08.13
Posted on September 17 2013 14:26
2- Always connected and Bridge connections are done from the Windows control panel - adapter settings window, not from the configuration utility. Without doing this, it will not work.


This is what I did:

Settings->Control Panel->Device Manager: set TAP-Window Adapter V9 to 'Always Connected'.
There is no way in Device manager to select more than one adapter at a time.

Settings->Network Connections: able to select TAP-Window V9 Adapter and Intel Wireless Adapter. Set to 'Bridged Connections'. This seemed to install a new adapter 'Network Bridge - MAC Bridge Miniport' which has been given the name of my wireless internet connection.

Fired up FreeAXP/VMS, and Ipswitch WS-FTP. Tried to connect to 10.1.1.20 and received a 'Connect failure'.
Author RE: Upgrade question - part 2
iamcamiel
Moderator

User Avatar

Posts: 22
Location: Wageningen, The Netherlands
Joined: 06.04.08
Posted on September 17 2013 21:03
Ok, so now it's time to see what the network settings on the windows side are. Can you do a ipconfig /all from a command window on Windows? As the VMS machine is set to 10.1.1.20/255.0.0.0, the Windows machine should be set to 10.x.x.x/255.0.0.0 (where x.x.x is not 1.1.20) on the Network Bridge adapter.
http://sourceforge.net/projects/es40
Author RE: Upgrade question - part 2
Paolo_R
Member

Posts: 25
Joined: 16.08.13
Posted on September 17 2013 21:36
Ok, so now it's time to see what the network settings on the windows side are. Can you do a ipconfig /all from a command window on Windows? As the VMS machine is set to 10.1.1.20/255.0.0.0, the Windows machine should be set to 10.x.x.x/255.0.0.0 (where x.x.x is not 1.1.20) on the Network Bridge adapter.


Well it seems that Windows IP address is 10.1.1.5 but the Subnet mask set to 255.255.255.0 :

Ethernet adapter Network Bridge:

Connection-specific DNS Suffix . : iiNet
Description . . . . . . . . . . . : MAC Bridge Miniport
Physical Address. . . . . . . . . : 02-FF-F8-3B-C9-9C
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::7d0a:455c:cd9f:99b0%31(Preferred)
IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 10.1.1.5(Preferred)
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Lease Obtained. . . . . . . . . . : Wednesday, 18 September 2013 5:09:57 PM
Lease Expires . . . . . . . . . . : Thursday, 19 September 2013 5:09:56 PM
Default Gateway . . . . . . . . . : 10.1.1.1
DHCP Server . . . . . . . . . . . : 10.1.1.1
DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 346976905
DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-15-FD-8F-CB-84-8F-69-A9-53-36

DNS Servers . . . . . . . . . . . : 10.1.1.1
NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled

ucx sh interfaces gave:

LO0 127.0.0.1 255.0.0.0 0 0 4096
WE0 10.1.1.20 255.0.0.0 0 1 1500

So I guess I need to change the configuration in OpenVMS to 255.255.255.0 - would that be correct?
Page 1 of 2 1 2 >
Jump to Forum:
Login
Username

Password



Not a member yet?
Click here to register.

Forgotten your password?
Request a new one here.
Member Poll
Are you going to OpenVMS Boot Camp 2016?

Yes

No

You must login to vote.
Shoutbox
You must login to post a message.

malmberg
December 12 2017
HPE only makes the most current version of OpenVMS Alpha / IA64 /VAX available to hobbyists. When I had access to the Alliance 1 program it was the same. No public downloads are allowed by HPE.

nmbonao
December 08 2017
Is anybody knows OpenVMS 8.2 version downloadable version? or CD copy? Thank you very much

aarommes
December 02 2017
Bitcoin and Blockchain enthusiasts ( plus distributed computing ) please connec / reply: http://www.openvmshobbyis
t.com/forum/viewthread.ph
p?forum_id=130&thread_id=
2991


malmberg
September 10 2017
https://sourceforge.net/p
/vms-ports/wiki/VMSInstal
lation/ For the most part just use VMS 6.1 media instead of 7.3. But why run the older release?


DoeveR
August 07 2017
Where can I find the write up on running VMS 6.1 using the simh emulator?

Bart
March 20 2017
Happy to have found my password again!

pintero
March 16 2017
peteherrera. Agreed.

peteherrera
March 04 2017
It would be nice to be able to buy the lastest hardcopy full OpenVMS docset at a very reduced price through the Hobbyist program. smiley

malmberg
February 05 2017
Decus > Connect > Encompass<Country>

ChrisChiesa
February 02 2017
What's the status of DECUS memberships? Just found my membership card. :-)

bofh
January 06 2017
Searching for Pathworks 6.0 for DOS & Windows. Anyone have it?

malmberg
December 29 2016
The openvms disks question is frequently answered in the forums, and is not something to ask about in the shout box.

Cmota
December 29 2016
Hello, I am in need of the openvms.disk, but I don't know where to obtain it

moch75
December 26 2016
personal alpha

moch75
December 24 2016
personal alpha+

Shoutbox Archive