Home · Articles · Downloads · Hobby Wear · Forums · Web Links · News CategoriesSaturday, April 21, 2018
Navigation
Home
Articles
Downloads
Hobby Wear
FAQ
Forums
Web Links
News Categories
Contact Us
Photo Gallery
OpenVMS Bigot
Search
Users Online
Guests Online: 7
No Members Online

Registered Members: 7,098
Newest Member: amacmahon
PdfFactory Pro Enterprise 2.31, MATFOR 4.00.061031 in Lahey Fortran, Adobe PhotoShop 9.0 CS2 oem, Trend Micro InterScan VirusWall 6.0, Adobe Acrobat 7.0 Professional sale, Salon Iris 5.05, Drafix Pro Landscape 11.2, oem Adobe PhotoShop CS 8.0 cheap buy, Catia 5 R12 P3 with SP2, Mcafee Secure Internet Gateway 4.5, oem Adobe Acrobat Professional 8 oem, Visual UML 4.1 Developer Edition, sale Adobe CS3 Design Premium Vol for Mac low price, Nuance Dragon Naturally Speaking 9.0 Professional With SP1, Adobe After Effects Plugins, low price AutoCAD 2006 cheap buy, Avid NewsCutter XP 3.8, The Movie Library 1.7.11, oem Adobe Creative Suite Premium Edition 2.0, ProFlyers 6.0 PDF Forms for Adobe Acrobat, PTC Pro Engineer Routed Systems Designer 5.0, sale DVDXCopy Platinum 4.0.38, CyberBizPlan v1.0.165 WinAll, NeverCenter Silo 1.16b, cheap buy AutoCAD 2005, Norton Save And Restore 11, sale Adobe Creative Suite 3 Design Premium sale, Adobe Premiere Plugins Collection 2007, cheap buy Adobe Creative Suite Premium Edition 2.0 for Mac sale, Active Desktop Calendar 6.5.061124, sale Adobe Acrobat 6.0 Professional, X-Rite MonacoPROFILER Platinum 4.8, EmailUnlimited 6.1 Win98NTME, oem Adobe Photoshop CS3 Extended sale
Sponsors
Island Computer
View Thread
OpenVMS Hobbyist Program | Alpha Systems Forums | Alpha Hardware Forum
Author Firmware upgrade breaks DS20e CPU
dittman
Member

Posts: 4
Location: Plano, TX
Joined: 22.04.08
Posted on January 04 2010 18:12
I have a DS20e with two 667MHz CPUs. The system was running firmware V7.1. I installed OpenVMS V8.2 without any issues. I then found my OpenVMS V8.3 CD and decided to reinstall. Before I did that I upgraded the firmware to V7.3. I then booted and started the VMS V8.3 install. After the initial install finished I shutdown the system and then booted from the hard drive to continue the install. VMS bugchecked with:

%SYSTEM-I-BOOTUPGRADE, Coordinated Startup not performed
%EWA0, Auto-negotiation mode set by console (EGA0_MODE)
%EWA0, DEGXA-TA located in 64-bit, 33-mhz PCI slot
%EWA0, Device type is BCM5703C (UTP) Rev A2 (10020000)

**** OpenVMS Alpha Operating System V8.3 - BUGCHECK ****

** Bugcheck code = 00000215: MACHINECHK, Machine check while in kernel mode
** Crash CPU: 00000000 Primary CPU: 00000000 Node Name: BALDER
** Supported CPU count: 00000002
** Active CPUs: 00000000.00000003
** Current Process: STARTUP
** Current PSB ID: 00000001
** Image Name: BALDER$DKA0:[SYS0.SYSCOMMON.][SYSEXE]SYSMAN.EXE;1

That's usually hardware which I found odd since it had been running V8.2 just fine and did the boot from the V8.3 CD without any problems.

I pulled the PCI cards and swapped around memory without any help. I then tried to boot from a VMS V7.3-2 CD to see what would happen if I tried an install of V7.3-2. It crashed while booting from the CD with the same failure:

Configuring devices...
%EWA0, Auto-negotiation mode set by console (EGA0_MODE)
%EWA0, DEGXA-TA located in 64-bit, 33-mhz PCI slot
%EWA0, Device type is BCM5703C (UTP) Rev B2 (10020000)

**** OpenVMS (TM) Alpha Operating System V7.3-2 - BUGCHECK ****

** Bugcheck code = 00000215: MACHINECHK, Machine check while in kernel mode
** Crash CPU: 00 Primary CPU: 00 Active CPUs: 00000003
** Current Process = STARTUP
** Current PSB ID = 00000001
** Image Name = DQA0:[SYS0.SYSCOMMON.][SYSEXE]SYSMAN.EXE;1

**** Error log buffers not dumped to SYS$ERRLOG.DMP
**** Canceled memory dump, no dump file available

(I find it odd that it says "Active CPUs: 00000003"smiley

I then pulled CPU 1 and the V7.3-2 CD booted just fine. I then rebooted from the disk I installed V8.3 and it continued the installation just fine.

After the firmware upgrade the system could still see the CPU:

OpenVMS (TM) Alpha Operating System, Version V8.3
. Copyright 1976-2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P.

%DECnet-I-LOADED, network base image loaded, version = 05.13.00

%DECnet-W-NOOPEN, could not open SYS$SYSROOT:[SYSEXE]NET$CONFIG.DAT

%SMP-I-SECMSG, CPU #01 message: P01>>> START
%SMP-I-CPUTRN, CPU #01 has joined the active set.

Does anyone have any ideas on what might have went wrong with the firmware upgrade?
Author RE: Firmware upgrade breaks DS20e CPU
dittman
Member

Posts: 4
Location: Plano, TX
Joined: 22.04.08
Posted on January 06 2010 19:36
I decided to play around some more. If I use just one of the CPUs everything works fine. I tested both CPUs alone in each slot and everything worked.

I then reinstalled both CPUs but switched slots and again got the failures. I checked the CPUs to make sure they were the same pass and had the same SROM firmware and they do:

Processors
CPU 0 Alpha EV67 pass 2.2.3 666 MHz SROM Revision: V1.13.44
Bcache size: 8 MB

CPU 1 Alpha EV67 pass 2.2.3 666 MHz SROM Revision: V1.13.44
Bcache size: 8 MB


As a final test I booted the VMS V8.3 disk that had completed the installation with only one CPU and it booted just fine with both of them.

I'm puzzled by these results. I don't believe this is a general problem with the DS20e and firmware V7.3 since I think I would have seen complaints about it and the firmware has been out for quite a while.
Author RE: Firmware upgrade breaks DS20e CPU
ddsnyder
Member

Posts: 15
Location: BUTLER, PA
Joined: 03.12.06
Posted on January 07 2010 01:27
I am puzzled by this as well. I have a DS20E with VMS 8.3. I did not
encounter any problems. Note that I only updated to FW 6.9, the minimum recomended. The Bugcheck data made no sense, I am no
expert at analyzing crashes.

I was hoping someone else would jump in here to offer a solution,
as I may encounter this sometime in the future.
Author RE: Firmware upgrade breaks DS20e CPU
dittman
Member

Posts: 4
Location: Plano, TX
Joined: 22.04.08
Posted on January 07 2010 07:07
I suppose I can try to downgrade the firmware.
Author RE: Firmware upgrade breaks DS20e CPU
dittman
Member

Posts: 4
Location: Plano, TX
Joined: 22.04.08
Posted on January 07 2010 07:08
By the way, is your DS20e a production or hobbyist system? If it's hobbyist, would you be interested in trying my CPUs in your system to see what happens?
Author RE: Firmware upgrade breaks DS20e CPU
ddsnyder
Member

Posts: 15
Location: BUTLER, PA
Joined: 03.12.06
Posted on January 08 2010 02:17
My DS20E is a hobbyist system, was production. I would be willing to
test your CPU's. I currently run duals plus one spare.

It has been running VMS 8.3 since 10/09, loaded with Oracle,
WASD and numerous other packages.
Jump to Forum:
Login
Username

Password



Not a member yet?
Click here to register.

Forgotten your password?
Request a new one here.
Member Poll
Are you going to OpenVMS Boot Camp 2016?

Yes

No

You must login to vote.
Shoutbox
You must login to post a message.

LouF91
April 05 2018
ah maybe they love that!

malmberg
March 24 2018
Probably. More people hang out on the comp.os.vms newsgroup.

vaxpert
March 23 2018
I have a PE42A and other Alpha system stuff for sale. I'm in So California. Any interest out there?

goodbyespy
February 27 2018
To Prohorenko. Please, visit group OpenVMS in the ok.ru

peteherrera
February 24 2018
How much does it cost to buy a complete OpenVMS hardcopy documentation set of the latest version

prohorenko
February 17 2018
Please help to obtain the license on OpenVMS

malmberg
December 12 2017
HPE only makes the most current version of OpenVMS Alpha / IA64 /VAX available to hobbyists. When I had access to the Alliance 1 program it was the same. No public downloads are allowed by HPE.

nmbonao
December 08 2017
Is anybody knows OpenVMS 8.2 version downloadable version? or CD copy? Thank you very much

aarommes
December 02 2017
Bitcoin and Blockchain enthusiasts ( plus distributed computing ) please connec / reply: http://www.openvmshobbyis
t.com/forum/viewthread.ph
p?forum_id=130&thread_id=
2991


malmberg
September 10 2017
https://sourceforge.net/p
/vms-ports/wiki/VMSInstal
lation/ For the most part just use VMS 6.1 media instead of 7.3. But why run the older release?


DoeveR
August 07 2017
Where can I find the write up on running VMS 6.1 using the simh emulator?

Bart
March 20 2017
Happy to have found my password again!

pintero
March 16 2017
peteherrera. Agreed.

peteherrera
March 04 2017
It would be nice to be able to buy the lastest hardcopy full OpenVMS docset at a very reduced price through the Hobbyist program. smiley

malmberg
February 05 2017
Decus > Connect > Encompass<Country>

Shoutbox Archive