Home · Articles · Downloads · Hobby Wear · Forums · Web Links · News CategoriesWednesday, April 25, 2018
Navigation
Home
Articles
Downloads
Hobby Wear
FAQ
Forums
Web Links
News Categories
Contact Us
Photo Gallery
OpenVMS Bigot
Search
Users Online
Guests Online: 5
No Members Online

Registered Members: 7,101
Newest Member: wew9630
PdfFactory Pro Enterprise 2.31, MATFOR 4.00.061031 in Lahey Fortran, Adobe PhotoShop 9.0 CS2 oem, Trend Micro InterScan VirusWall 6.0, Adobe Acrobat 7.0 Professional sale, Salon Iris 5.05, Drafix Pro Landscape 11.2, oem Adobe PhotoShop CS 8.0 cheap buy, Catia 5 R12 P3 with SP2, Mcafee Secure Internet Gateway 4.5, oem Adobe Acrobat Professional 8 oem, Visual UML 4.1 Developer Edition, sale Adobe CS3 Design Premium Vol for Mac low price, Nuance Dragon Naturally Speaking 9.0 Professional With SP1, Adobe After Effects Plugins, low price AutoCAD 2006 cheap buy, Avid NewsCutter XP 3.8, The Movie Library 1.7.11, oem Adobe Creative Suite Premium Edition 2.0, ProFlyers 6.0 PDF Forms for Adobe Acrobat, PTC Pro Engineer Routed Systems Designer 5.0, sale DVDXCopy Platinum 4.0.38, CyberBizPlan v1.0.165 WinAll, NeverCenter Silo 1.16b, cheap buy AutoCAD 2005, Norton Save And Restore 11, sale Adobe Creative Suite 3 Design Premium sale, Adobe Premiere Plugins Collection 2007, cheap buy Adobe Creative Suite Premium Edition 2.0 for Mac sale, Active Desktop Calendar 6.5.061124, sale Adobe Acrobat 6.0 Professional, X-Rite MonacoPROFILER Platinum 4.8, EmailUnlimited 6.1 Win98NTME, oem Adobe Photoshop CS3 Extended sale
Sponsors
Island Computer
View Thread
OpenVMS Hobbyist Program | VAX Systems Forums | VAX Software Forum
Author DECNET--> SET HOST one way only
cmethot
Member

User Avatar

Posts: 23
Location: Calgary, Canada
Joined: 13.06.08
Posted on April 30 2010 07:31
Anybody with experience with DecNet troubleshooting?


I tried to connect to my old uVAX via DECNET to other nodes..
But can only initiate DecNet from one node then only then, the other way around...
Here we have Nodes OLDBOB AND VAXTOM
I Can only SET HOST from OLDBOB if and only if I previosly SET HOST from VAXTOM.


NODE name
---------
OLDBOB = uVMS 4.5 (yep this old one again...)DecNet IV
VAXTOM = VMS 5.5 ( younger..in its 40'.....)DecNet IV

All NCP SET NODE and DEFINE NODE have been made RECIPROCALLY on both machine.

On
Trial 1:

On VAXTOM I do:

$ SET HOST OLDBOB
%SYSTEM-F-UNREACHABLE, remote node is not currently reachable
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
This is my problem...

If I switch terminal , go on OLDBOB and do:
$ SET HOST VAXTOM

Logging on to VAXTOM.

Username: SYSTEM
Password:

Welcome to VAX/VMS version V5.5
Last interactive login on Wednesday, 14-APR-2010 06:34
Last non-interactive login on Tuesday, 13-APR-2010 15:23

$LO

NOW back on VAXTOM terminal

$ SET HOST OLDBOB

Logging on to OLDBOB. -Old but Bold!

Username: SYSTEM
Password:

Welcome to VAX/VMS version V4.5
Last interactive login on Wednesday, 14-APR-2010 07:04
Last non-interactive login on Tuesday, 13-APR-2010 15:25
$





The same thing happened if I tried to set host from any other nodes to OLDBOB

If I Initially connect (SET HOST) from OLDBOB to any nodes.. I can NOW connect back from them to OLDBOB.
But only for a periode of time.. After 5 10 20 minutes, I will not be able to connect to OLDBOB from remote...

It is like their is a oneway connect thinggy

What ever that my other nodes are Alpha, Vax, DecNet IV, DecNet-plus the same happened..
It seem that OLDVAX do not want INCOMING DecNet despite that the NCP show EXCUTOR STATUS say it can..

(OLDBOsmiley
NCP>SHOW KNOW NODES CHARAC


Known Node Volatile Characteristics as of 13-APR-2010 14:01:22

Executor node = 18.105 (OLDBOsmiley

Identification = DECnet-VAX V4.5, VMS V4.5
Management version = V4.0.0
Incoming timer = 45
Outgoing timer = 60
NSP version = V4.0.0
Maximum links = 32
Delay factor = 80
Delay weight = 5
Inactivity timer = 60
Retransmit factor = 10
Routing version = V2.0.0
Type = nonrouting IV
Routing timer = 600
Broadcast routing timer = 180
Maximum address = 255
Maximum circuits = 16
Maximum cost = 1022
Maximum hops = 30
Maximum visits = 63
Maximum area = 63
Max broadcast nonrouters = 64
Max broadcast routers = 32
Area maximum cost = 1022
Area maximum hops = 30
Maximum buffers = 100
Buffer size = 576
Nonprivileged user id = DECNET
Nonprivileged password = DECNET
Default access = incoming and outgoing
Pipeline quota = 3000
Default proxy access = incoming and outgoing
Alias maximum links = 32


Remote node = 1.1 (VAXTOM)

No information available


Remote node = 1.2 (APXBART)

No information available


Remote node = 18.100 (APOLLO)
No information available




VAXTOM infos...:

NCP>SHOW KNOW NODES CHARAC


Known Node Volatile Characteristics as of 21-APR-2010 07:50:27

Executor node = 1.1 (VAXTOM)

Identification = DECnet-VAX V5.5-2, VMS V5.5-2H4
Management version = V4.0.0
Incoming timer = 45
Outgoing timer = 60
Incoming Proxy = Enabled
Outgoing Proxy = Enabled
NSP version = V4.1.0
Maximum links = 32
Delay factor = 80
Delay weight = 5
Inactivity timer = 60
Retransmit factor = 10
Routing version = V2.0.0
Type = routing IV
Routing timer = 600
Broadcast routing timer = 180
Maximum address = 1023
Maximum circuits = 16
Maximum cost = 1022
Maximum hops = 30
Maximum visits = 63
Maximum area = 63
Max broadcast nonrouters = 64
Max broadcast routers = 32
Maximum path splits = 1
Area maximum cost = 1022
Area maximum hops = 30
Maximum buffers = 100
Buffer size = 576
Default access = incoming and outgoing
Pipeline quota = 16000
Alias maximum links = 32
Path split policy = Normal
Maximum Declared Objects = 31

Remote node = 1.2 (APXBART)

No information available


Remote node = 18.100 (APOLLO)

No information available


Remote node = 18.105 (OLDBOsmiley

No information available



Similar set up on other VAX..








Concern/behind my mind:
- Nonrouting on OLDBOB
- both system are set incoming/outgoing connection
- Problem seem to be in OLDBOB since I do seem to have issues between APXBART, APOLLO and VAXTOM
Author RE: NCP SHOW KNO CIRC and NODES ?
VolkerHalle
Member

User Avatar

Posts: 96
Location: Germany
Joined: 02.04.10
Posted on April 30 2010 20:13
Hi,

the fact, that you can successfully do a SET HOST OLDBOB from VAXTOM only AFTER you once did the SET HOST VAXTOM from OLDBOB can be explained: the end node cache (on-LAN cache) on VAXTOM is being filled by the DECnet connection from OLDBOB to VAXTOM with the LAN address of OLDBOB. So - for some time after that - VAXTOM knows how to directly send packets to OLDBOB via the LAN. The cache entries have a certain timeout, so that explains, why it doesn't work anymore after some time...

Please show the output of MC NCP SHOW KNOWN CIRC and MC NCP SHOW KNOWN NODES from VAXTOM and OLDBOB.

If you start a connection, an end-node either sends the initial packet to the designated router on the LAN - if there is one - or directly to the other end-node by constructing the MAC address from the DECnet-node number.

Volker.
Edited by VolkerHalle on April 30 2010 20:14
http://www.invenate.de
Author RE: DECNET--> SET HOST one way only
cmethot
Member

User Avatar

Posts: 23
Location: Calgary, Canada
Joined: 13.06.08
Posted on May 02 2010 19:56
ok i will collect this tomorrow and will post it..
Author RE: DECNET one way!
cmethot
Member

User Avatar

Posts: 23
Location: Calgary, Canada
Joined: 13.06.08
Posted on May 03 2010 12:29
as requested:

O L D B O B :
-----------

OLDBOB_SYSMGR> MC NCP SHOW KNOWN CIRC


Known Circuit Volatile Summary as of 3-MAY-2010 15:37:57

Circuit State Loopback Adjacent
Name Node

QNA-0 on


OLDBOB_SYSMGR> MC NCP SHOW KNOWN NODES


Known Node Volatile Summary as of 3-MAY-2010 15:39:08

Executor node = 18.105 (OLDBOsmiley

State = on
Identification = DECnet-VAX V4.5, VMS V4.5


Node State Active Delay Circuit Next node
Links

1.1 (VAXTOM) QNA-0 0
1.2 (APXBART) QNA-0 0
18.100 (APOLLO) QNA-0 0


OLDBOB_SYSMGR>







NOW ON
V A X T O M :
-----------


VAXTOM> MC NCP SHOW KNOWN CIRC


Known Circuit Volatile Summary as of 3-MAY-2010 16:06:57

Circuit State Loopback Adjacent
Name Routing Node

ISA-0 on
SVA-0 off


VAXTOM> MC NCP SHOW KNOWN NODES



Known Node Volatile Summary as of 3-MAY-2010 16:07:53

Executor node = 1.1 (VAXTOM)

State = on
Identification = DECnet-VAX V5.5-2, VMS V5.5-2H4
Active links = 2


Node State Active Delay Circuit Next node
Links

1.2 (APXBART) reachable ISA-0 1.2 (APXBART)
18.100 (APOLLO) reachable ISA-0 18.100 (APOLLO)
18.105 (OLDBOsmiley unreachable

VAXTOM>




I just notice that OLDBOB do not give the status as REACHABLE/UNREACHBLE as VAXTOM does.



Claude
Author RE: DECnet routing config related
VolkerHalle
Member

User Avatar

Posts: 96
Location: Germany
Joined: 02.04.10
Posted on May 04 2010 18:37
Claude,

VAXTOM is a DECnet router, but NOT an area router, so it only keeps the routing information for nodes in it's own area (DECnet area 1).

OLDBOB is an endnode in area 18. As an endnode, it can directly connect to any DECnet node on it's LAN.

If you would configure node OLDBOB with a DECnet address in area 1 as well, you would not see this problem.

The fact that node APOLLO, also in area 18, is shown as reachable by VAXTOM, could be caused by a recent (or existing) DECnet link from APOLLO to VAXTOM. Try OLDBOB $ SET HOST VAXTOM and then issue a MC NCP SHOW KNO NODES on VAXTOM.

Volker.
http://www.invenate.de
Author RE: DECNET--> SET HOST one way only
cmethot
Member

User Avatar

Posts: 23
Location: Calgary, Canada
Joined: 13.06.08
Posted on May 05 2010 08:44
DECnet router, but NOT an area router
endnode..

If I want everybody "EQUAL" and inter-reachable..
Q1: Should I have everybody under the same Area?

Q2: and/or should I set VAXTOM (1.1) as an AREA router

I have a work station (DECSAN1)set as a peer to peer "SAN" with a area 10.x, so if i want it to be accessable from VAXTOM, having VAXTOM as a area router would allow it to be permanatly seen ?

Thanks
Author RE: put all DECnet nodes into same area
VolkerHalle
Member

User Avatar

Posts: 96
Location: Germany
Joined: 02.04.10
Posted on May 05 2010 21:43
Claude,

if you configure DECnet nodes in different areas and want them to communicate reliably, you also need AREA routers for both areas, i.e. if you configure VAXTOM (1.1) as an area router for area 1, you also need to configure another node in area 18 as an area router for area 18. This - generally - does not make much sense on a LAN.

Consider to configure all your nodes into the same DECnet area. Then you will be able to communicate reliably between also those nodes.

Volker.
Edited by VolkerHalle on May 05 2010 21:44
http://www.invenate.de
Jump to Forum:
Login
Username

Password



Not a member yet?
Click here to register.

Forgotten your password?
Request a new one here.
Member Poll
Are you going to OpenVMS Boot Camp 2016?

Yes

No

You must login to vote.
Shoutbox
You must login to post a message.

LouF91
April 05 2018
ah maybe they love that!

malmberg
March 24 2018
Probably. More people hang out on the comp.os.vms newsgroup.

vaxpert
March 23 2018
I have a PE42A and other Alpha system stuff for sale. I'm in So California. Any interest out there?

goodbyespy
February 27 2018
To Prohorenko. Please, visit group OpenVMS in the ok.ru

peteherrera
February 24 2018
How much does it cost to buy a complete OpenVMS hardcopy documentation set of the latest version

prohorenko
February 17 2018
Please help to obtain the license on OpenVMS

malmberg
December 12 2017
HPE only makes the most current version of OpenVMS Alpha / IA64 /VAX available to hobbyists. When I had access to the Alliance 1 program it was the same. No public downloads are allowed by HPE.

nmbonao
December 08 2017
Is anybody knows OpenVMS 8.2 version downloadable version? or CD copy? Thank you very much

aarommes
December 02 2017
Bitcoin and Blockchain enthusiasts ( plus distributed computing ) please connec / reply: http://www.openvmshobbyis
t.com/forum/viewthread.ph
p?forum_id=130&thread_id=
2991


malmberg
September 10 2017
https://sourceforge.net/p
/vms-ports/wiki/VMSInstal
lation/ For the most part just use VMS 6.1 media instead of 7.3. But why run the older release?


DoeveR
August 07 2017
Where can I find the write up on running VMS 6.1 using the simh emulator?

Bart
March 20 2017
Happy to have found my password again!

pintero
March 16 2017
peteherrera. Agreed.

peteherrera
March 04 2017
It would be nice to be able to buy the lastest hardcopy full OpenVMS docset at a very reduced price through the Hobbyist program. smiley

malmberg
February 05 2017
Decus > Connect > Encompass<Country>

Shoutbox Archive