Home · Articles · Downloads · Hobby Wear · Forums · Web Links · News CategoriesThursday, December 02, 2021
Navigation
Home
Articles
Downloads
Hobby Wear
FAQ
Forums
Web Links
News Categories
Contact Us
Photo Gallery
OpenVMS Bigot
Search
Users Online
Guests Online: 2
No Members Online

Registered Members: 7,607
Newest Member: phatoes
Sponsors
Island Computer
View Thread
OpenVMS Hobbyist Program | VAX Systems Forums | VAX Hardware Forum
Author Got my VAX, what do I have?
snaggs
Member

Posts: 30
Joined: 14.07.13
Posted on July 27 2013 02:06
I picked up 5 VAX 4000/90's today. Some of which had been canibalised. I was thinking that I'd be able to get at least one running from the 5. Apparently some of them were running before decommissioning.



However, none of them had hard-drive in them, but there was one in a Caddy which dropped in, so I hooked it up.

I've hooked up a terminal, but I'm not sure I've put it in the right place, as I'm not getting any console when I press the halt button.



There wasn't many cables, and the one Ive used is the only one I had. The terminal was from the same place, and still had console settings.

Any ideas? The lights are all red, which is not encouraging!



Daniel.
Author RE: Got my VAX, what do I have?
snaggs
Member

Posts: 30
Joined: 14.07.13
Posted on July 27 2013 03:03
Also theres a TK50 tape of OpenVMS 6 on ebay. Will this tape have all the decnet and tcpip stack that I need? Or did they ship on seperate tapes? Will DLT tapes format on the TZ30?

Daniel.
Edited by snaggs on July 27 2013 03:31
Author RE: Got one working
snaggs
Member

Posts: 30
Joined: 14.07.13
Posted on July 27 2013 20:01
Ok, Ive managed to get one working, and transplanted the CD drive (DKA400) and a RZ26B disk.

Seems to boot up ok,

Q1. Got some LCSPX error? Is that just because there is no monitor plugged in?
Q2. If I press the eject button on the CD-Rom, it does nothing. Is that because its using a caddy and there isn't one in there?
Q3. OpenVMS is on the disk, yay. However, I don't know any of the passwords. Is there a way to keep the software but wipe/reset the system?

Thankyou!

Author RE: VAX Conversational boot...
brad
Member

User Avatar

Posts: 134
Location: Hopedale, MA USA
Joined: 15.12.05
Posted on July 28 2013 01:37
...or, how to keep your software.

Hoffman Labs has an article on how to perform this feat:

<http://labs.hoffmanlabs.com/node/204>

Check out the website for all manner of things VMS.
http://www.turquoisewitch.com/~bradh
Author RE: Got my VAX, what do I have?
Bruce Claremont
Member

Posts: 606
Joined: 07.01.10
Posted on July 28 2013 02:25
> Q2. If I press the eject button on the CD-Rom, it does nothing. Is that because its using a caddy and there isn't one in there?

Yes

Q3. OpenVMS is on the disk, yay. However, I don't know any of the passwords. Is there a way to keep the software but wipe/reset the system?

You'll want to do a conversational boot. Personally, I like:

>>> b/1
SYSBOOT> set/start=opa0:
SYSBOOT> continue
$ set noon
$ spawn
$ @sys$system:startup

This brings the machine up normally, then gives you back the $ prompt
when the startup script logs out. From there, you can:

$ set noon
$ spawn
$ set def sys$system:
$ mc authorize

and have your way with the machine.

Do another conversational boot and reset the startup file to:

SYSBOOT: SET/START=SYS$SYSTEM:STARTUP

to restore normal boot operations.

Someone else deserves credit for posting this information long ago. Unfortunately, I do not remember where I got it.


Author RE: Got my VAX, what do I have?
snaggs
Member

Posts: 30
Joined: 14.07.13
Posted on July 28 2013 03:28
Thankyou, Im in now with a full set of licences. Is there a way to print the licence keys out incase I break something?

Daniel.
Author RE: Got my VAX, what do I have?
brad
Member

User Avatar

Posts: 134
Location: Hopedale, MA USA
Joined: 15.12.05
Posted on July 28 2013 05:16
snaggs wrote:
Thankyou, Im in now with a full set of licences. Is there a way to print the licence keys out incase I break something?

Daniel.


I'm currently without a VMS machine; I think that $License/list will give you what you want. If not, try $License Help
http://www.turquoisewitch.com/~bradh
Author RE: Got my VAX, what do I have?
malmberg
Moderator

Posts: 527
Joined: 15.04.08
Posted on July 29 2013 17:05
If you set up a SimH/VAX emulator with networking and set it up as a VMS cluster boot node, you can network boot your VAXen with a minimal amount of hardware on them.

https://sourceforge.net/p/vms-ports/wiki/VMSHardware/
Author RE: Got my VAX, what do I have?
snaggs
Member

Posts: 30
Joined: 14.07.13
Posted on August 30 2013 23:12
Hi, i did this a few weeks and and seems I didnt use one of my normal passwords. So Ive tried to do it again and when I type

B/1

It comes up with EZA0

Instead and I cant type this other commands. I added a AUI connector. Is therevsomething else I need to do?

Daniel
Author RE: Got my VAX, what do I have?
snaggs
Member

Posts: 30
Joined: 14.07.13
Posted on August 31 2013 00:06
Ok, I worked it out.
Jump to Forum:
Login
Username

Password



Not a member yet?
Click here to register.

Forgotten your password?
Request a new one here.
Member Poll
Are you going to OpenVMS Boot Camp 2016?

Yes

No

You must login to vote.
Shoutbox
You must login to post a message.

gtackett
October 27 2021
Make that DECdfs _2.1A_ for Vax

gtackett
October 27 2021
I'm looking for DECdfs V2.4A kit for VAX. Asking here just in case anyone is still listening.

MarkRLV
September 17 2021
At one time, didn't this web site have a job board? I would love to use my legacy skills one last time in my career.

malmberg
January 18 2021
New Hobbyist PAKs for VAX/VMS are no longer available according to reports. Only commercial licenses are reported to be for sale from HPE

dfilip
January 16 2021
Can someone please point me to hobbyist license pak? I'm looking for VAX/VMS 7.1, DECnet Phase IV, and UCX/TCPIP ... have the 7.1 media, need the license paks ... thanks!

Bart
October 16 2020
OpenVMS, and this website!

malmberg
September 05 2020
VSI community non-commercial licenses for AXP/IA64 are available now.

malmberg
September 05 2020
See the forum about licensing. Don't know if HPE hobby licenses still being issued. Commercial licenses still being sold.

silfox70
September 01 2020
I need the license for OpenVMS7.3. Where can I find them?

malmberg
August 29 2020
Eisner, which is currently being moved, got an SSH update and the keys were updated to more modern encryption standards.

jiml
July 11 2020
ssh to eisner is now giving (on linux) "WARNING: REMOTE HOST IDENTIFICATION HAS CHANGED!" , Has the server key in fact changed ? Of WHO can we ask that somewhere on the eisner webpage they

wyan
May 06 2020
Turns out I had an account here, it still was set to my location a decade ago, so hey, I'm back after over a decade!

Hein
April 21 2020
Hi all, haven't been here in years. Good to see it is all there still. I'm looking around at the forum to stop/start msipcap - 'could not be stopped' - for now. I'll shutdown FreeA

EstesDave
January 09 2020
does anyone have or know of DRB32 manuals

romaxmaniax
November 04 2019
V6.1

Shoutbox Archive