Home · Articles · Downloads · Hobby Wear · Forums · Web Links · News CategoriesThursday, October 28, 2021
Navigation
Home
Articles
Downloads
Hobby Wear
FAQ
Forums
Web Links
News Categories
Contact Us
Photo Gallery
OpenVMS Bigot
Search
Users Online
Guests Online: 3
No Members Online

Registered Members: 7,598
Newest Member: laywin
Sponsors
Island Computer
View Thread
OpenVMS Hobbyist Program | VAX Systems Forums | Emulated VAX Forum
Page 1 of 2 1 2 >
Author norrmal operation not possible simh vax problem
nafiri
Member

Posts: 12
Joined: 14.10.10
Posted on October 14 2010 00:39
hi everyone,
well i m a newbie to openvms , i got a HPZ800 with windows xp running on it , i got simh exe for windows , i just follow this tutorial
http://www.wherry.com/gadgets/retrocomputing/vax-simh.html

but smiley when i wanna do the second "boot cpu " after defining available devices and backup command i just got the error :

?C6 2 03 FF 00 0000

P1=20140100 P2=00000000 P3=20084004 P4=00000000 P5=20084000
P6=00000000 P7=00000004 P8=00D40077 P9=0000000C P10=00000000
r0=00D40077 r1=2014079C r2=201404B2 r3=201407A4 r4=2004D2F0
r5=2004D310 r6=2004D317 r7=00000000 r8=00000000 ERF=80000000

u92;[c
KA655-B V5.3, VMB 2.7
Performing normal system tests.
40..39..38..

?33 2 01 FF 00 0001

P1=00000000 P2=00000000 P3=00000000 P4=00000000 P5=00000000
P6=00000000 P7=00000000 P8=00000000 P9=0000000C P10=00000000
r0=80000017 r1=20080100 r2=00000012 r3=20140784 r4=2004D534
r5=2004D54E r6=20055157 r7=00000000 r8=00000000 ERF=80000000
37..36..35..34..33..32..31..30..29..28..27..26..25..
24..23..22..21..20..19..18..17..16..15..14..13..12..11..10..09..
08..07..06..05..04..03..
Normal operation not possible.
Author RE: norrmal operation not possible simh vax problem
ss
Member

Posts: 16
Location: desk
Joined: 03.05.08
Posted on October 16 2010 01:22
Never seen this happening myself.

There's the KA655 Maintenance manual. AFAIR this should tell you which tests got hung.
http://www.bitsavers.org/pdf/dec/vax/655/EK-306A-MG-001_655Mnt_Mar89.pdf

btw. this thread looks similar:
http://openvmshobbyist.com/forum/viewthread.php?forum_id=100&thread_id=726


HTH
Author RE: norrmal operation not possible simh vax problem
agn453
Member

Posts: 1
Joined: 01.06.08
Posted on October 21 2010 12:38
You didn't give details about your SIMH VAX environment.

I found similar "problems" when I compiled SIMH VAX with gcc 4.3.4 under Cygwin on Windows-XP SP3. Building it with the older gcc 3.4.4 compiler makes it work.

Tony
Author RE: norrmal operation not possible simh vax problem
nafiri
Member

Posts: 12
Joined: 14.10.10
Posted on October 22 2010 02:33
thx both & ang well in fact i didn't compile any thing i got just the exe zip :simhv38-1-exe windows xp 2002 sp2 . openvms_vax_7.3.img
Author RE: norrmal operation not possible simh vax problem
nafiri
Member

Posts: 12
Joined: 14.10.10
Posted on October 23 2010 13:50
hey could anyone help me! plzsmiley
Author RE: norrmal operation not possible simh vax problem
ss
Member

Posts: 16
Location: desk
Joined: 03.05.08
Posted on October 24 2010 03:33
You said this happens when restarting the emulator. So post the output when starting the first time. Do you already get any error messages at this point?

What does you config file look like?

As your on Windows i'm not much of help here, but do you have proper accessrights to all your files/directories (NVRAM, Disks, et al.)?

If there's a C compiler present on your machine try compiling it from source and see if that helps.
Author RE: norrmal operation not possible simh vax problem
nafiri
Member

Posts: 12
Joined: 14.10.10
Posted on October 25 2010 00:08
wwwell ,i don't have any problem when starting the first time.no error
i m the admin of my machine
Author RE: norrmal operation not possible simh vax problem
nafiri
Member

Posts: 12
Joined: 14.10.10
Posted on October 25 2010 00:10
i don't know how to attach in your forum , i got snapshot of my whole process.
Author RE: norrmal operation not possible simh vax problem
nafiri
Member

Posts: 12
Joined: 14.10.10
Posted on October 25 2010 01:44
i don't know how to rebuilt simh with mingw on windows xp ?
Author RE: norrmal operation not possible simh vax problem
ss
Member

Posts: 16
Location: desk
Joined: 03.05.08
Posted on October 25 2010 08:12
No need to attach anything, just copy&paste the output.
Author RE: norrmal operation not possible simh vax problem
jackman
Member

Posts: 1
Joined: 24.08.10
Posted on October 26 2010 07:43
I get a similar screen output when compiling/running Simh V3.8 under Linux RHEL 5 (kernel 2.6.18, gcc version 4.1.2) on an HP xw8600 workstation. I'm trying to run VMS 7.3 using the ka655x.bin CPU. I follow all of Phillip Wherry's instructions, and it boots properly the first time. However, after I do a backup of the CD-ROM to the first hard disk (backup suceessful), I do a CTRL+E, and a boot cpu, then the output is:

?C6 2 03 FF 00 0000

P1=20140100 P2=00000000 P3=20084004 P4=00000000 P5=20084000
P6=00000000 P7=00000004 P8=00D40077 P9=0000000F P10=00000000
r0=00D40077 r1=2014079C r2=201404B2 r3=201407A4 r4=2004D2F0
r5=2004D310 r6=2004D317 r7=00000000 r8=00000000 ERF=80000000

KA655-B V5.3, VMB 2.7
Performing normal system tests.
40..39..38..

?33 2 01 FF 00 0001

P1=00000000 P2=00000000 P3=00000000 P4=00000000 P5=00000000
P6=00000000 P7=00000000 P8=00000000 P9=0000000F P10=00000000
r0=80000017 r1=20080100 r2=00000012 r3=20140784 r4=2004D534
r5=2004D54E r6=20055157 r7=00000000 r8=00000000 ERF=80000000
37..36..35..34..33..32..31..30..29..28..27..26..25..
24..23..22..21..20..19..18..17..16..15..14..13..12..11..10..09..
08..07..06..05..04..03..
Normal operation not possible.
>>>

Luckily I had an older version of Simh V3.6 lying around, installed it, and it appears to fix this issue. I suspect this has something to do with what the developers did in the version upgrade.

Good luck,
KJ
Author RE: norrmal operation not possible simh vax problem
ss
Member

Posts: 16
Location: desk
Joined: 03.05.08
Posted on October 26 2010 09:28
Ok, at least there seems to be a way to circumvent this.

Even so i'd suggest sending a mail describing this to the SimH-mailinglist:
http://mailman.trailing-edge.com/mailman/listinfo/simh
Author RE: norrmal operation not possible simh vax problem
nafiri
Member

Posts: 12
Joined: 14.10.10
Posted on October 27 2010 01:06
ok, thx jackman
Author RE: norrmal operation not possible simh vax problem
nafiri
Member

Posts: 12
Joined: 14.10.10
Posted on October 27 2010 01:14
but jackman, could you please give me a link where can i find v3.6
Author RE: norrmal operation not possible simh vax problem
ss
Member

Posts: 16
Location: desk
Joined: 03.05.08
Posted on October 28 2010 01:59
You'll find older versions on Sourceforge:
http://sourceforge.net/projects/simh/files/

HTH
Author RE: norrmal operation not possible simh vax problem
nafiri
Member

Posts: 12
Joined: 14.10.10
Posted on November 01 2010 05:01
i return back to you , could you tell me plz if you got an idea , i rebuild ur zip 3.6 and it's ok now , but this time when i did the second boot cp instead of having this :

>>>set boot dua0
>>>boot
(BOOT/R5:0 DUA0)
2..
-DUA0
1..0..

%SYSBOOT-I-SYSBOOT Mapping the SYSDUMP.DMP on the System Disk
%SYSBOOT-W-SYSBOOT Can not map SYSDUMP.DMP on the System Disk
%SYSBOOT-I-SYSBOOT Mapping PAGEFILE.SYS on the System Disk
%SYSBOOT-I-SYSBOOT SAVEDUMP parameter not set to protect the PAGEFILE.SYS
OpenVMS (TM) VAX Version BI73-7G7 Major version id = 1 Minor version id = 0
%WBM-I-WBMINFO Write Bitmap has successfully completed initialization.

it just contie and gve me the same screen as the first first boot,

>>>boot dua3
(BOOT/R5:0 DUA3)
2..
-DUA3
1..0..
%SYSBOOT-I-SYSBOOT Mapping the SYSDUMP.DMP on the System Disk
%SYSBOOT-W-SYSBOOT Can not map SYSDUMP.DMP on the System Disk
%SYSBOOT-W-SYSBOOT Can not map PAGEFILE.SYS on the System Disk
OpenVMS (TM) VAX Version X7G7 Major version id = 1 Minor version id = 0
%WBM-I-WBMINFO Write Bitmap has successfully completed initialization.
PLEASE ENTER DATE AND TIME (DD-MMM-YYYY HH:MM) 19-APR-2003 15:46
Configuring devices . . .

Now configuring HSC, RF, and MSCP-served devices . . .

Please check the names of the devices which have been configured,
to make sure that ALL remote devices which you intend to use have
been configured.

If any device does not show up, please take action now to make it
available.

Available device DUA0: device type RA92
Available device DUA1: device type RA92
Available device DUA2: device type RA92
Available device DUA3: device type RRD40

Enter "YES" when all needed devices are available: y
%BACKUP-I-IDENT, Stand-alone BACKUP T7.2; the date is.



i have an openvms_vax_7.3.img not an iso !!! please any help or if youcould send me ur openvms soft .thx in advance
Author RE: norrmal operation not possible simh vax problem
ss
Member

Posts: 16
Location: desk
Joined: 03.05.08
Posted on November 01 2010 11:41
First step is to boot from your VMS VAX image which most likely is attached as an emulated CD-ROM (DUA3).

So make sure that you haven't mixed up the bootdevice. As after restarting the emulator you have to boot from one of your emulated Harddisks (DUA0 1 or 2 - the one to which you restored the Backup Saveset during the first step).

AFAICT if it's an ODS-2 image that you have it shoudln't matter which extension it has.
Author RE: norrmal operation not possible simh vax problem
nafiri
Member

Posts: 12
Joined: 14.10.10
Posted on November 02 2010 00:20
yes, my first boot is : boot dua3:
ten after backuping : bakup dua3: dua0:
rebot cpu
then boot dua0:
i just got the same sceen as the first boot :'(

http://www.wherry.com/gadgets/retrocomputing/vax-simh.html
Author RE: norrmal operation not possible simh vax problem
ss
Member

Posts: 16
Location: desk
Joined: 03.05.08
Posted on November 02 2010 01:53
What BACKUP command do you use?

Check your configfile if all your disks are properly attached and existing on their paths.

To examine your image file you could use Files-11 Browser from Stromasys and check/post it's content.
btw. their empty disk images are IMHO also very handy.
http://www.stromasys.ch/support/support-downloads/charon-vax-downloads/
Author RE: norrmal operation not possible simh vax problem
nafiri
Member

Posts: 12
Joined: 14.10.10
Posted on November 05 2010 02:51
please could you tell me how could i get keys licence plz ?
Page 1 of 2 1 2 >
Jump to Forum:
Login
Username

Password



Not a member yet?
Click here to register.

Forgotten your password?
Request a new one here.
Member Poll
Are you going to OpenVMS Boot Camp 2016?

Yes

No

You must login to vote.
Shoutbox
You must login to post a message.

gtackett
October 27 2021
Make that DECdfs _2.1A_ for Vax

gtackett
October 27 2021
I'm looking for DECdfs V2.4A kit for VAX. Asking here just in case anyone is still listening.

MarkRLV
September 17 2021
At one time, didn't this web site have a job board? I would love to use my legacy skills one last time in my career.

malmberg
January 18 2021
New Hobbyist PAKs for VAX/VMS are no longer available according to reports. Only commercial licenses are reported to be for sale from HPE

dfilip
January 16 2021
Can someone please point me to hobbyist license pak? I'm looking for VAX/VMS 7.1, DECnet Phase IV, and UCX/TCPIP ... have the 7.1 media, need the license paks ... thanks!

Bart
October 16 2020
OpenVMS, and this website!

malmberg
September 05 2020
VSI community non-commercial licenses for AXP/IA64 are available now.

malmberg
September 05 2020
See the forum about licensing. Don't know if HPE hobby licenses still being issued. Commercial licenses still being sold.

silfox70
September 01 2020
I need the license for OpenVMS7.3. Where can I find them?

malmberg
August 29 2020
Eisner, which is currently being moved, got an SSH update and the keys were updated to more modern encryption standards.

jiml
July 11 2020
ssh to eisner is now giving (on linux) "WARNING: REMOTE HOST IDENTIFICATION HAS CHANGED!" , Has the server key in fact changed ? Of WHO can we ask that somewhere on the eisner webpage they

wyan
May 06 2020
Turns out I had an account here, it still was set to my location a decade ago, so hey, I'm back after over a decade!

Hein
April 21 2020
Hi all, haven't been here in years. Good to see it is all there still. I'm looking around at the forum to stop/start msipcap - 'could not be stopped' - for now. I'll shutdown FreeA

EstesDave
January 09 2020
does anyone have or know of DRB32 manuals

romaxmaniax
November 04 2019
V6.1

Shoutbox Archive